Els escolars més petits agraeixen moltíssim els coneixements nous que se’ls presenten, i la majoria tenen unes ganes desenfrenades d’aprendre “coses” noves, ja siguin lletres, números, arbres, dinosaures o castells. Això és el que posa en evidència l’estudi de Roser Garcia Larrauri amb escolars d’educació infantil de 3 anys.
Us volem destacar un estudi que ens ha sorprès agradablement. Es tracta de l’article titulat “Aprendre a llegir a l’aula d’educació infantil de 3 anys, mitjançant la cultura musical amb suport multimèdia”, de Roser Garcia Larrauri.
Roser Garcia Larrauri ha estat tutora de classes d’educació infantil en diversos centres. Durant el curs 1997-1998 va rebre una de les llicències d’estudis concedida pel Departament d’Ensenyament per portar a terme investigacions educatives i per elaborar materials. D’aquella llicència se’n va desprendre un treball d’investigació que tractava sobre una programació de lectura amb alumnes de 3 anys, a partir d’una metodologia que, segons la mateixa autora, afavoreix l’aprenentatge d’una forma creativa i respectuosa amb el desenvolupament de l’infant, aplicat en un context de cultura musical.
L’article resumeix la metodologia que va aplicar, anomenada de Glenn Doman, un famós investigador nord-americà de Filadèlfia, que va desenvolupar un sistema d’aprenentatge lector per als escolars més petits o amb dificultats cognitives.
El mètode de Glenn Doman, que es basa en les grans capacitats d’aprenentatge i interès que presenten els escolars de primer i segon cicle d’educació infantil, és molt controvertit. Especialment bel·ligerant és el sector del col·lectiu docent que interpreta massa dogmàticament la teoria dels estadis evolutius de Jean Piaget i, per exemple, poden manifestar: “… si forcem els alumnes [de menys de 6 anys] a llegir, ho fan amb desgana, sense il·lusió, perquè no entenen res”, o també pot frenar dràsticament (com hem observat personalment) els intents innats dels escolars dels primers cursos de parvulari de “llegir” rètols o contes.
Com a professionals de l’ensenyament hem experimentat i constatat precisament el contrari: que els escolars més petits agraeixen moltíssim els coneixements nous que se’ls presenten i la majoria tenen unes ganes desenfrenades d’aprendre “coses” noves, ja siguin lletres, números, arbres, dinosaures o castells. Per això hem trobat interessant l’article de Roser Garcia, perquè a la pàgina 8 resumeix els postulats sobre les ganes d’aprendre dels escolars, que coincideixen en gran mesura amb el que hem comprovat a les nostres aules:
Postulats sobre els nens i nenes:
- Els nens petits tenen grans desigs d’aprendre i de fer-se grans.
- Els primers sis anys de la vida dels nens i nenes, són la gènesi del geni.
- El nen\a petit\a, mostra una curiositat pel món que l’envolta, semblant a la dels científics.
- El nen\a aprecia i agraeix la informació nova que li donem.
- El nen i nena de 3 anys el que realment vol és aprendre.
- Per als infants petits, aprendre és el més divertit.
- Els nens i nenes de 3 anys, aprenen amb rapidesa els fets presentats amb una bona motivació.
- El nen\a més petit de cinc anys , té moltes ganes d’aprendre a llegir i vol fer-ho.
- Als nens, els encanta llegir i com més petits són, més fàcil resulta l’aprenentatge de la lectura.
- Un nen\a de 3 anys pot absorbir enorme quantitat d’informació.
- Com més informació absorbeix un nen\a menor de cinc anys, més la pot retenir.
- La “màgia” és en el nen o nena.
- La “màgia” està en la increïble capacitat dels seus cervells.
- Tots els nens i nenes són genis de la lingüística.
“Aprendre a llegir a l´aula d`educació infantil de 3 anys, mitjançant la cultura musical amb suport multimèdia” (Roser Garcia Larrauri)
Us recomanem la lectura d’aquest article, especialment adreçat als professionals d’educació infantil: www.xtec.es/sgfp/llicencies/199798/memories/RGarcia.pdf