El llibre “Fonollosa. La història” recull els fets més rellevants del municipi des de l’edat antiga fins al segle XX

Després de la publicació de “Fonollosa. Les cases” (2020), Zenobita edicions, per encàrrec de l’Ajuntament de Fonollosa, acaba de publicar Fonollosa. La història”, una obra que recull els fets més rellevants d’aquest petit municipi del Bages des de l’edat antiga fins el segle XX. “Tenim així històries de bandolers, de desgràcies provocades pel pas dels exèrcits, històries de carlins i de les turbulències polítiques del segle passat, en especial el gran trasbals de la darrera guerra civil”, apunta el seu autor, Enric Molins Roca.

És un magnífic compendi de les històries personals, de la vida al poble, la cultura, la política, les tradicions, la pagesia i els personatges que han format part de la història d’aquest petit i estimat poble nostre”, escriu l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, en el pròleg. 

A partir de la memòria oral de les persones més grans del municipi, el llibre també recull la vida a pagès d’abans, el treball a la terra, el bestiar, les cerimònies religioses, les cures mitjançant oracions i conjurs, les cançons de segar i batre, la caça, i les festes populars. També es recullen les fites del progrés del poble, com la construcció de la primera carretera, l’arribada de la llum, la fàbrica tèxtil, els capellans progressistes i els moviments de renovació, o la implantació de la maquinària agrícola que va transformar radicalment la pagesia. 

Capítols a part es mereixen l’Església, on els rectors van deixar ampli testimoni escrit de la seva activitat i influència, i el comerç, la industria i la artesania, ja que “la vida del poble no seria completa sense mencionar la importància de les botigues, els forns de pa, els cafès, els ferrers que ferraven les mules, els sastres que passaven per les cases, els mestres que maldaven, amb més o menys encert, per fer arribar la cultura a les criatures, o bé els metges que a cavall recorrien les masies i miraven de posar remei al sofriment dels malalts”, explica Molins Roca. 

“Fonollosa, la història” és el cinquè i darrer volum de la memòria dels pobles històrics del municipi de Fonollosa, amb el qual es clou aquesta col·lecció després de “Fals, les cases” (2009), “Fals, la història” (2016), “Camps les cases i la història (2018) i “Fonollosa, les cases” (2020), tots ells publicats per Zenobita Edicions.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s